LA LLEI D’UNIVERSITATS:

El projecte regressiu de la ministra Del Castillo
Primer de tot creiem que cal informar sobre la peculiar manera amb que la ministra ha donat a conèixer les seves propostes: Ha llançat, amb demagògia i populisme, una gran mentida mediàtica: “La desaparición de la selectividad”; quan el que de veritat proposa no és això sinó canviar l’actual sistema per un altre sistema de selectivitat que des del moviment estudiantil considerem encara més regressiu que l’actual.

Aquesta mentida, anunciada a “bombo y platillo”  ha estat el que han recollit els mitjans de comunicació. Però en la seva roda de premsa Del Castillo va fer dues propostes més (potser més importants que aquesta primera):

  • - Multiplicar el poder del Rector i de diversos órgans on la presència de personatges externs a la universitat (sense cap legitimitat democràtica) serà molt important i poderosa -per exemple escolliran el nou Super-Rector-; i parl·lelament reduïr dràsticament la presència d’estudiants en el òrgans més desicius, i buidar de contingut el paper del Clàustre.

  • - Canviar la estructura de personal de la universitat. Amb l’excusa de l’endogàmia -que ningú nega i que tots estem d’acord a modificar-, no es pot pretendre empitjorar les condicions laborals del professorat ja que són dos temes diferents. En aquest punt és important recordar que no és el mateix un catedràtic que un professor associat o un becari que dona classes.

Més poder a les privades i a l’Esglèsia
Uns dies més tard del primer anunci (just desprès de desviar l’atenció del públic amb unes manifestacions carcamals sobre la llengua catalana) Del Castillo amplia la seva proposta:

Les universitats privades i les de l’Esglèsia formaran part del Consejo de Universidades -tot i que canvien el nom de l’òrgan per dissimular-. Aquest òrgan, entre moltes altres coses, és el que fixa els augments de taxes universitàries (el Consejo fixa uns augments mínims i uns de màxims; la Generalitat, evidentment, escull sempre l’increment màxim). O sigui que l’Esglèsia i unes empreses privades decidiran quina quantitat haurem de pagar els estudiants de la pública (amb la inestimable ajuda dels empresaris que, gràcies a aquesta reforma, s’hauran col·lat en els òrgans de govern de les universitats públiques i dels Super-Rectors que aquesta mateixa gent hauran escollit).

Tot i l’època de pre-exàmens en que ens trobem, les principals organitzacions estudiantils, agrupades a la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública, estem treballant conjuntament amb la resta de sectors afectats per tal d’elaborar alternatives a aquestes propostes tan regressives. Us anirem informant.