Menu Close

Posicionament sobre les esmenes a la LCU

El passat 6 d’octubre fèiem públic el nostre posicionament arran la “Ley de Convivencia Universitaria”, fent èmfasi en el caràcter sancionador d’aquesta i la no tan llunyana línia de separació amb l’esperit castigador de la llei franquista que ens trobem sotmeses avui dia. Així doncs, tot i defensar la continuïtat de la LCU com a necessitat per a derogar la llei actual, exigíem i exigim que les estudiantats siguem escoltades per a la seva redacció i aprovació, som el sector de la comunitat universitària que es troba atacat de manera directa, però altre cop se’ns ha silenciat.

Amb aires esperançadors el dilluns 25 d’octubre de 2021 es presentaven les esmenes fetes per ERC, prèviament pactades amb el Ministerio de Universidades, al projecte de “Ley de Convivencia Universitaria”, la realitat no va ser tan dolça com haguéssim desitjat. Arran d’aquestes esmenes, des de l’Associació d’Estudiants Progressistes veiem necessari un posicionament clar i directe:

Aquestes cedeixen l’autonomia a les universitats per a la decisió de mecanismes i resolució de conflictes, deixant fora de regulació la mediació com a via assegurada i substitutiva de sanció. Aquest canvi, sota els paràmetres actuals, deixen a l’estudiantat sota un marc únicament punitiu.

Des de l’AEP defensem la mediació com a via substitutiva a la sanció, on la comissió de convivència, la qual s’encarrega del procés donada una falta, sigui escollida de manera electa i paritària entre els diversos sectors de la comunitat universitària. Les esmenes presentades ens plantegen un escenari on aquest punt queda a decisió de les universitats, deixant pas als mateixos equips rectorals la decisió de sanció envers l’estudiantat. Exigim l’eliminació d’aquestes esmenes, per tal d’assegurar la mediació i l’adhesió del frau acadèmic a aquest procés de resolució.

Es valora positivament la defensa del dret a manifestació, el moviment estudiantil es trobava atacat amb la criminalització de piquets, tot i això, segueix descontextualitzat la interrupció de processos electorals i les activitats de docència i/o investigació, sent aquests castigats i vulnerant el dret a manifestació.

El punt de major preocupació rau en les sancions, punt que no es troba tractat en les esmenes, se segueix presentant un escenari que vulnera el dret a estudiar i criminalitza a l’estudiantat.

Com a conclusió, des de l’Associació d’Estudiants Progressistes, considerem que l’opinió de l’estudiantat ha estat ignorada, eliminant els punts valorats positivament i mantenint aquells de caràcter castigador. No concebem que una llei que afecta única i exclusivament a l’estudiantat sigui decidida sense tenir en compte al sector de la comunitat universitària que afecta. Així doncs, exigim la modificació d’aquest projecte de llei on l’estudiantat formi part de la negociació i la redacció.

Sense el moviment estudiantil, la universitat no avança!

Per una LCU en defensa de l’estudiantat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *