Menu Close

Defensem el català!

El TSJC ens enunciava ahir, 7 de juny de 2021, a menys de vint-i-quatre hores de donar-se inici de la Selectivitat 2021, que els exàmens no seran en català per defecte, vulnerant la vehicularitat de la llengua dins del sistema educatiu.

Fins ara, hi havia l’opció de realitzar els exàmens en les llengües cooficials del territori si així ho sol·licitava l’alumne/a, així doncs, no existia cap discriminació cap a nouvingudes que justifiqui la necessitat d’un canvi. La preservació del català és cosa de totes, les institucions han d’assegurar-la i fomentar-la, no pas aplicant mesures, que de mica en mica, acaben rellevant el català a una segona posició, com s’han aplicat els darrers anys.

El català és una llengua amenaçada, sotmesa a la castellanització cada vegada de manera més freqüent i, el factor més greu per a la mort d’una llengua, és rarament emprada com a llengua materna de les noves generacions. Diversos estudis de lingüística demostren que hi ha 3 fases en la mort d’una llengua o, en altres mots, la substitució lingüística (en el nostre cas, el català seria substituït pel castellà). Aquest procés de substitució lingüística és format per la fase primària, fase de decadència i fase de mort de la llengua. Malauradament, el català es troba, el dia d’avui, en la segona fase (fase de decadència), molt marcada per la interrupció de la transmissió intergeneracional. Breument, la situació de vulnerabilitat del català fa que aquesta decisió del TSJC tingui un impacte diferent del que tindria en altres llengües.

Exigim la priorització i el foment del català en tots els àmbits i institucions catalanes. No pot ser que el sistema educatiu català estigui plagat de docents que decideixin fer les classes en castellà i que l’alumnat tingui dificultats per a expressar-se amb fluïdesa a l’hora de parlar-lo. Aquesta nova resolució atempta notablement contra la nostra llengua, a poc a poc ens estan fent desaparèixer, tant
a la nostra llengua com a la nostra cultura.

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes defensem el foment de la llengua catalana, s’ha de facilitar i incentivar que les persones nouvingudes n’aprenguin de cara a la seva integració, però també, assegurar que la població catalanoparlant no es trobi en situació de marginalitat lingüística dins del territori.

PER UN SISTEMA EDUCATIU PÚBLIC, DE QUALITAT I EN CATALÀ,

DEFENSEM ELS NOSTRES DRETS!

Barcelona, 8 de juny de 2021

Imatge: Albert Garcia – El País

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *