Menu Close

Les estudiants sortim a guanyar – Vaga 13M

Les estudiants fa anys que patim els efectes de la crisi educativa, contra la qual ens hem mobilitzat. Ara és hora que siguin els rectors els quals prenguin partit, implicant-se amb els cinc punts del compromís. Per aquest motiu, avui, com en tantes altres ocasions, amb les companyes de les assemblees de facultat, hem buidat les aules i ens hem mobilitzat per fer front a les mesures abusives dins del sistema universitari. En ordre de revertir la crisi educativa, la campanya del Compromís és el primer pas.

Cal emprendre el camí cap a la gratuïtat total de l’educació, perquè volem una universitat pública, gratuïta, de qualitat i per a totes. On cap estudiant quedi enrere a causa de les taxes abusives que encara ens veiem obligades a afrontar avui dia, que fomenten la desigualtat entre l’estudiantat i la discriminació de classe. No ens cansarem de repetir i de lluitar defensant el dret a l’educació i perquè aquest sigui garantit.

Estem fartes que joventut sigui sinònim de precarietat, no acceptarem les pràctiques no remunerades, som una joventut abocada a la temporalitat on el nostre futur laboral es troba diluït en precarització. Exigim una remuneració obligatòria de les pràctiques, establint el mínim a l’equivalent al Salari Mínim Interprofessional, la universitat ha de desvincular-se de les pràctiques mafioses de les empreses privades: la nostra mà d’obra no és gratuïta, ni ho serà. Enllaçant aquest punt a la proposta del Reial Decret d’Estructuració de Graus de Castells, del qual exigim l’aturada, lluitem per una universitat no mercantilitzada on no hi hagi una intromissió del sector privat. Les incorporacions al món universitari com la coneguda Menció Dual impliquen un agreujament de la mercantilització de la Universitat i no ajuden a la dignificació de la Formació Professional. Projectes com aquests, es construeixen per la voluntat de fer negoci de Foment del Treball o la CRUE, fa anys que lluiten per la
seva implementació, i impliquen veure la Universitat com un espai enfocat als interessos del mercat i no de coneixement, transformació social i crítica.

Després de tants anys de lluita en defensa de la universitat pública, hi ha companyes com les de La Pública a Judici, Desemmascarem el Feixisme i Som 27 i més, que continuen encausades per defensar el dret a l’educació i per lluitar per una universitat accessible i popular. Seguint el fil de la campanya del Compromís, exigim un posicionament públic a favor i en suport de les encausades, perquè defensar la pública no és cap delicte.

Exigim una protecció real del patrimoni lingüístic i cultural, cal un pla de xoc contra l’emergència del català. Exigim un model d’universitat on el català sigui llengua vehicular i la pròpia universitat vetlli per la seva promoció i faciliti les eines necessàries a les persones nouvingudes, per garantir la seva integració. Cal un augment de docència i contingut acadèmic i científic en català a les universitats, així com eines que garanteixin que aquesta docència en català s’implementa a les aules.

Les universitats han de ser espais segurs per a totes on no hi tinguin cabuda actituds cisheteropatriarcals, masclistes o sexistes. La situació de la dona varia en funció de la universitat, però hi ha un punt que les uneix a totes, la manca de presència de dones als plans docents i les dinàmiques discriminatòries. Així doncs, clamem la necessitat de la creació d’un protocol feminista únic i efectiu per a totes les universitats i un augment de la presència de les dones en els plans docents. És necessari que tinguem mecanismes de protecció davant la violència masclista, que siguin preventius i formatius però també capaços de penalitzar i fer front a les agressions comeses.

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes plantem cara a la precarització de l’educació, avui i sempre lluitem per una universitat pública, gratuïta i de qualitat.

És per això que avui, com ahir, la lluita continua sent l’únic camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *