Menu Close

Davant l’atac del TSJC a la llengua, defensem l’escola en català

Fa poc més d’un mes, s’aprovava al Congrés dels Diputats la LOMLOE, llei educativa que buscava acabar amb les mesures perjudicials que va implicar la passada LOMCE. Tot i que amb els seus clarobscurs, gràcies a les aportacions de partits com Esquerra Republicana i les transaccions amb el govern, es va aconseguir que el sistema d’immersió lingüística es consolidés eliminant la menció a la vehicularitat de la llengua castellana al sistema educatiu.

Això, però, no implica que el sistema judicial deixi d’intentar desmantellar el que anys d’immersió han aconseguit a l’escola catalana: fa poc ha sortit la notícia de com el TSJC ha sentenciat que el sistema d’immersió lingüística tal com el coneixem deixaria de ser vàlid segons els seus paràmetres.

Volem recordar com la immersió i la normalització va néixer d’un pacte social a la societat catalana i de les mans de la seva classe treballadora per garantir el coneixement de la llengua a tota la població. Així com per evitar la segregació i que s’agreugin les desigualtats lingüístiques.

Aquesta sentència del TSJC no només es contradiu amb l’Estatut de Catalunya i la Llei d’Educació de 2009, sinó també amb la LOMLOE que ha estat recentment aprovada. És complicat que la sentència vagi a més i probablement quedarà en paper mullat, però són les formes d’actuar del Tribunal Superior les que realment preocupen.

La instrumentalització política de l’educació i d’una de les eines de cohesió social com ha estat la immersió no és banal. El sistema educatiu no existeix per respondre les fantasies mercantilitzadores del sistema capitalista, però tampoc les centralitzadores d’un Estat Espanyol que busca la marginalització i exclusió de les llengües cooficials de l’espai públic.

En comptes de preocupar-se per quin està sent l’impacte de la crisi educativa als centres d’estudis i les conseqüències perjudicials per a l’estudiantat, la justícia i els poders fàctics de l’Estat estan més preocupats per la salut d’una llengua que no pateix en cap moment de risc de desaparició. El coneixement del castellà no es troba en perill a Catalunya.

Per aquests motius exposats, des de l’Associació d’Estudiants Progressistes ens refermem en la nostra preocupació per l’intent de desmantellar el sistema d’immersió lingüística. També volem destacar la nostra preocupació per la situació de minorització del català dins del mateix sistema d’educació públic, sobretot a l’educació superior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *