Menu Close

AEP contra la criminalització de la protesta i la repressió

Estem a poques setmanes abans què surti la Sentència als líders i polítics independentistes que van organitzar el referèndum de l’1 d’Octubre i van declarar la independència de forma unilateral. En els passats dos anys hem pogut veure com, amb l’excusa de salvaguardar l’ordre constitucional, s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió i d’opinió, així com el dret a manifestació.

El Govern de l’Estat, conjuntament amb el de la Generalitat, han sigut protagonistes en la repressió de la qual ha sigut víctima el moviment independentista durant aquest període: les manifestacions contra el judici de vergonya que es va iniciar a principis d’any va acabar amb identificacions i detencions de les manifestants, així com la criminalització de la protesta ha causat que civils com la Tàmara Carrasco hagi estat un any confinada a Viladecans i l’Adrià Carrasco continuï a l’exili a Brussel·les per talls de carreteres i peatges.

A l’inici d’aquesta setmana, l’aparell repressiu de l’Estat va tornar a actuar amb una duresa aclaridora: nou persones, membres dels Comitès de Defensa de la República, van ser detingudes a les seves cases de matinada i acusades de pertinença a organitzacions terroristes així com tinença d’explosius i voluntat de perpetuar atacs terroristes durant la setmana de la Sentència. La caverna mediàtica va difondre el discurs de la Guàrdia Civil, utilitzant un argumentari basat en la por i en el record a ETA per centrar el debat contra l’independentisme.

Les detencions i identificacions no es van aturar dilluns, sinó que hem pogut veure com durant la setmana s’han anat repetint; mentre els mitjans de comunicació i la classe política ho utilitzava com a eina de criminalitzar el moviment independentista i la mobilització ciutadana. Aquests atacs cap a l’independentisme són també atacs contra les que defensem la sobirania de Catalunya, el dret d’autodeterminació i lluitem per una societat més justa i igualitària.

Com a sindicat estudiantil d’esquerres i progressista ens posicionem en contra de la persecució de les joves i militants que participen en els CDRs i a l’Esquerra Independentista. La repressió no és quelcom nou per les joves organitzades i combatives, per això creiem que no ens podem posicionar al marge del que està passant ni mirar a un altre costat. L’autodeterminació no és delicte!