Menu Close

Diada 2019: defensem la sobirania del poble català

En els últims anys el país ha patit una forta retallada de drets i llibertats fruit de l’ofensiva repressiva de l’Estat contra la voluntat democràtica del poble català en el seu conjunt. Les identificacions, persecucions, enregistraments i operacions policials els dies previs al referèndum així com les penes demanades per la Fiscalia i l’advocacia als líders sobiranistes de les entitats civils i de la resta de líders polítics han sigut manifestacions de l’actitud vergonyosa del govern espanyol cap dit conflicte polític, dificultant la cerca d’una solució consensuada i dialogada.

Les represàlies del govern espanyol al moviment sobiranista català signifiquen una farsa democràtica que ens afecta a totes: activistes, cantants, líders civils i polítics, humoristes… La repressió no es va aturar amb el canvi a un govern socialista i, de fet, s’ha continuat criminalitzant el dret de manifestació del poble català i vulnerant els drets de llibertat d’expressió i d’opinió. La negativa de Pedro Sánchez a parlar i arribar a acords amb les forces sobiranistes sobre la llibertat dels presos polítics i el dret d’autodeterminació manifesten la línia continuista de l’actual govern amb el del Partit Popular.

Aquesta ofensiva regressiva ens afecta directament com a estudiants, començant amb el profit que ha tret la dreta espanyola per utilitzar la campanya mediàtica contra Catalunya per desvaloritzar i atacar el sistema d’immersió lingüística de l’escola catalana i acusant professores, escoles i universitats d’adoctrinament ideològic. Així com les identificacions i detencions que han patit part de les estudiants per denunciar des del moviment estudiantil aquesta farsa democràtica.

Tot i això, no ens oblidem de la pèssima gestió que està portant a terme l’actual govern de la Generalitat de Catalunya pel que fa a polítiques socials, sent un govern de paraules i no de fets. Reclamar la nostra sobirania implica exigir la defensa dels nostres drets socials com a estudiants, treballadores i ciutadanes. Perquè és inconcebible un sistema educatiu que margini a part de la població pels seus alts preus en l’educació superior, que tingui en situació d’extrema precarietat al seu professional docent i administratiu o que supediti l’escola pública a la concertada.

Finalment, com AEP, a la Diada Nacional de Catalunya, defensem que és prioritària una política que reverteixi les retallades en drets socials i els serveis públics que s’han produït en els darrers anys, així com la lluita contra la involució en drets i llibertats que estem patint per la situació nacional mitjançant una resposta unitària i transversal, com a forma de reivindicar la sobirania del poble català.