Menu Close

9M Vaga Estudiantil: sempre un dret, mai un privilegi

El moviment estudiantil català, des de cada una de les seves trinxeres, sortirà aquest dijous 9 de maig als carrers de la ciutat de Barcelona. Sortirà amb la convicció de què estem lluitant per una demanda obvia, per una demanda històrica. La rebaixa dels preus públics és una demanda històrica que ha anat evolucionant fins al dia d’avui, que davant els preus més elevats de l’Estat espanyol i la inacció dels Governs, veiem cada curs més vulnerat el nostre dret a l’educació en totes les etapes.

El curs 2011-2012 les universitats públiques catalanes van patir el primer convuls: els preus de grau i de màster es veien incrementats un 66,7% amb la complicitat d’Antoni Castellà i el ministre Wert. Era un punt de no retorn. A les aules vam començar a veure una reducció de les estudiants amb menors recursos econòmics, vam veure com s’accelerava un procés de mercantilització i elitització de cada una de les nostres facultats. I any rere any, hem sortit als carrers a lluitar contra cada una de les seves ofensives, per garantir que nosaltres i totes les que venen darrera puguin accedir lliurement i sense barreres a les nostres universitats. Hem omplert carrers i places dels nostres pobles i ciutats, hem ocupat les nostres facultats, fins i tot: hem aconseguit que s’aprovés tres cops en el si del Parlament de Catalunya l’aplicació de la rebaixa del 30%. Dels governs de la Generalitat, només hem escoltat silencis. Però seguim fent camí.

El 31 de gener del 2019 el conjunt de la comunitat universitària vam presentar la ILP Universitats, una iniciativa legislativa popular que plantava cara a la inacció des de la proposició. Presentàvem una proposta de modificació de la Llei d’Universitats de Catalunya, on s’explicitava la rebaixa del 30% dels preus universitaris amb la voluntat d’acabar amb uns preus abussius sobre les estudiants. Ara, som recollint signatures, som visibilitzant que aquesta és una problemàtica que transcendeix les nostres aules, és una problemàtica per al conjunt de la societat. Però no ens conformem només amb aquesta tasca, des de la convicció, la il·lusió i l’alegria combativa aquest dijous 9 de maig tornem als carrers.

Aturem cada facultat, cada centre d’estudis, buidem les aules i omplim els carrer. Seguim lluitant per la Rebaixa del 30%, seguim lluitant per l’assoliment d’una universitat popular, una universitat gratuïta. Lluitem per un model d’universitat de totes i per a totes, per recuperar un model d’universitat que es trobi a mans de la societat i no a mans del mercat. I serem, colze a colze, als carrers reivindicant-nos i lluitant perquè això sigui possible.

Així doncs, la recollida de signatures de la ILP Universitats és una passa de moltes i el 9 de maig una data assenyalada de nou al nostre calendari. Que cada facultat, cada centre d’estudis, sigui en vaga aquest dijous; que cada estudiant participi de les mobilitzacions; que cada una de nosaltres ens trobem a les 12:00h a Plaça Universitat defensant el dret a l’educació.