Menu Close

Un març de lluites

Cada dia les joves, estudiants i treballadores, veiem cada vegada més necessari lluitar-nos i reivindicar-nos, de construir-nos un futur digne i vivible. Necessitem poder disposar de les condicions necessàries per desenvolupar les nostres vides sense limitacions ni coercions imposades. Volem guanyar-nos el futur: estudiar, treballar, respirar i viure en pau. I això, només és possible en una societat sostenible bastida des de la solidaritat i sororitat entre les persones i no des de la competició, la imposició i el sotmetiment. Aquest proper mes de març, se’ns obre l’oportunitat per reivindicar aquest futur: un futur obertament feminista i ecologista.

El pròxim 8 de març, dia de la dona treballadora, hem tornat a organitzar la vaga feminista per dir un cop més, i fins que esfondrem el patriarcat, que estem fartes. Estem fartes que ser dona sigui sinònim de viure pels altres i mai per nosaltres, que sostinguem la vida sense poder viure les nostres. Fartes que ens vesteixin de rosa, que ens diguin què podem fer i què no, d’assumir pitjors posicions i remuneracions laborals, de dobles, triples i quàdruples torns, de ser vistes com a mares, cuidadores. Farts d’actituds, comentaris i violències masclistes, i que aquestes es reprodueixin i es normalitzin als carrers i a les aules dels nostres centres d’estudi. Estem fartes i cansades, però polititzem cada una d’aquestes emocions perquè sabem que hem d’avançar cap a una societat feminista i igualitària.

I per construir aquesta societat, també ens cal un món on desenvolupar-la. Si continuem amb les lògiques de l’statu quo actual, en uns anys no hi haurà terra habitable. L’escalfament global és un problema creixent, els indicadors així ho demostren. Les posicions negacionistes han augmentat i es manifesten en, per exemple, amb la sortida de Trump de l’Acord de París o les accions de les grans empreses que només miren pels seus propis beneficis, sense responsabilitzar-se de l’impacte en el medi ambient de les seves accions. Alhora, se’ns assenyala com a culpables a cada una de nosaltres i, especialment, a les persones amb menys recursos que patim les conseqüències, i no al sistema econòmic que s’està carregant el planeta.

Aquestes últimes setmanes hem observat atònites les massives mobilitzacions estudiantils europees impulsades des dels instituts i les facultats arran de la mediatització de les protestes de l’activista juvenil Greta Thunberg contra el canvi climàtic a Suècia. A Catalunya, aquests moviments s’estan replicant amb mobilitzacions a Girona i Barcelona i la creació de les plataformes Fridays for Future. Des d’AEP donem suport aquestes iniciatives i cridem a les seves mobilitzacions convocades, amb especial rellevància la Vaga Internacional pel Clima del pròxim 15 de Març.

Vivim uns temps convulsos políticament, amb unes eleccions generals recent convocades un mes abans de les eleccions municipals i europees. Les joves hem de moure fitxa, hem d’aconseguir posar sobre la taula aquestes problemàtiques i que el conjunt de la societat, i sobretot la política, doni prioritat a aquestes preocupacions. Aquest mes de març ha de ser un #MarçDeLluites, de lluites que reivindiquin un futur just i igualitari, un futur que defensi la vida a través del feminisme i l’ecologisme. Perquè hi tenim tot a perdre si no fem res, i molt a guanyar si ens organitzem.