Menu Close

Convocatòria de vaga 29N

L’educació és un dret, no un privilegi. És inconcebible que l’accés a l’educació superior cada cop es vegi més reduït a qui pot tenir l’adquisició econòmica suficient per costejar-se els estudis. El Pla Bolonya, la pujada dels preus dels graus, la LOMCE o el 3+2 són les mostres de la determinació per part del capital per privatitzar el sistema educatiu públic. La mercantilització, la competitivitat i l’individualisme en el si de la Universitat pública són manifestacions de les conseqüències d’aquesta privatització.

Els preus del sistema universitari català són els més alts de l’Estat Espanyol. Arran la pujada aplicada el 2011 pel Govern de la Generalitat, milers de joves es van quedar fora a causa de la impossibilitat per pagar uns preus desorbitats; molts d’altres es van veure obligats a compaginar els estudis amb feina per poder continuar amb la seva formació. No es pot parlar de prosperitat econòmica si al mateix sí dels centres universitaris ens trobem amb precarietat, desigualtat i amb una profunda escletxa de classe.

Les respostes que hem rebut per part del Govern en els darrers anys han sigut pràcticament nul·les i vergonyoses. Tot i l’aprovació al Parlament l’octubre de 2016 d’una moció perquè la rebaixa dels preus s’apliqués i que el passat juliol la consellera d’Economia i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar que tenia la intenció de rebaixar-los pel pròxim any, no hem tingut cap constatació per part seva perquè això es materialitzi. La desobediència del Govern al Parlament sembla que es veu més encaminada a mantenir l’statu quo actual dels preus que per rebaixar-los, ignorant l’exigència del Parlament.

El passat 25 d’octubre, ens vam concentrar conjuntament altres sindicats estudiantils davant la Secretaria d’Universitats i Recerca, tallant la Via Laietana. L’objectiu era, principalment, recalcar la urgència de tornar a posar a l’agenda la reducció dels preus. Alhora que fèiem una crida al conjunt del moviment estudiantil a mobilitzar-se aquest mes de novembre per tal d’exercir la pressió necessària perquè les demandes siguin assolides.

La precarietat que, malauradament, sembla caracteritzar al sistema universitari català, també afecta directament al personal acadèmic de les universitats. Sous de misèria, condicions laborals reprovables i pràctiques contractuals fraudulentes del professorat temporal mitjançant falsos associats són algunes de les pràctiques que es porten a terme dins la comunitat educativa. Una comunitat educativa que, suposadament, vol veure’s representada al món exterior com una d’inclusiva i igualitària per tothom. Arran aquests fets, el passat dijous el PDI va aprovar la convocatòria de vaga pels dies 28 i 29 de novembre, exigint unes condicions laborals i salaris dignes i l’eliminació del frau contractual a la Universitat.

L’Associació d’Estudiants Progressistes convoca a la vaga del 29 de novembre impulsada per les assemblees. Cal recuperar la mobilització com a eina de pressió per demostrar la nostra negativa a la progressiva privatització i mercantilització del sistema educatiu. Per tot això, exigim que s’inclogui una partida pressupostària per tal de fer efectiva la rebaixa del 30% i l’equiparació de preus de màster a preus de grau, com a passa per assolir la gratuïtat.