Menu Close

La mobilització estudiantil aconsegueix una rebaixa parcial de preus universtaris

Aquest matí el Parlament de Catalunya ha aprovat una ampliació de les beques equitat per a les rendes més baixes (aquelles famílies amb rendes inferiors a 40.000€ al voltant d’un 35% de les estudiants).

Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) ha presentat una esmena a la llei d’acompanyament dels pressupostos. La proposta consistia en modificar l’actual Llei d’Universitats de Catalunya (LUC), concretament el seu article 117.3. Amb el nou redactat, s’establien els límits per a que no es superés el 17,5% del cost de la prestació del servei. Això suposava una rebaixa efectiva del 30%, en primera matrícula, pels graus universitaris.

Davant aquesta situació, Jxsí ha proposat una esmena transaccionada que ha estat acceptada per unanimitat, que abaixa un 30% els preus per a les famílies dels trams amb rendes més baixes els quals hauran de pagar un 20% i 30% respectivament del cost total mitjançant les beques equitat. Aquesta mesura suposarà un estalvi de 700€ per estudiant a les famílies amb rendes inferiors a 40.000€ anuals. Alhora, també s’amplien les beques equitat per als estudiants de màster, demanda molt necessària per a les estudiants de famílies amb rendes més baixes.

Des d’AEP celebrem aquest fet però ens sembla insuficient. Com venim exigint, volem la rebaixa del 30% efectiva per a tot l’estudiantat. Això només és el primer pas. Les mobilitzacions del 17N i el 2M han forçat al govern a canviar la seva postura del “no hi ha diners” a acceptar la disminució del 30% per prop del 35% de l’estudiantat. Nosaltres volem anar molt més enllà, volem una rebaixa completa del 30% per avançar cap a la gratuïtat dels ensenyaments superiors i l’equiparació de preus de màster a preus de grau!

Les estudiants ens seguirem mobilitzant aquest curs per tal d’aconseguir un decret de preus popular que reculli les nostres demandes. Aquesta petita victòria del moviment estudiantil ens ensenya el camí a seguir mitjançant la mobilització al carrer.

 

Lluitem per a que l’educació sigui un dret i no un privilegi!
Visca el moviment estudiantil!