Menu Close

PER UN 8M AMB ULLERES LILES: LA HISTORIA TAMBÉ ÉS NOSTRA

 

    Amb motiu del 8 de març, les companyes d’AEP volem donar el nostre recolzament a les lluites de les dones amb aquest manifest.

                Les grans dones que es recorden a la Història queden restringides a “aconseguir una igualtat de gènere efectiva” dins d’una mena d’ “Història de les dones” on, com un element folclòric, s’estudia a les dones a part, en lloc d’explicar per què foren imprescindibles per la Història, en majúscules, d’aquest país. El cas més clar és el de Clara Campoamor, de la qual es diu que va ser “una de les principals impulsores del vot femení” quan, sense ella, la Segona República no hagués tingut sentit. S’ha de fer memòria, i veure com les dones no som només les mares, les filles i les dones dels personatges que apareixen als llibres de text; també éssers actius dels apassionants i decisius esdeveniments de la Història. En aquest manifest volem fer veure que no busquem ésser iguals que els homes, no volem adaptar-nos als seus estàndards masculins, sinó que volem trencar amb ells i crear-ne de nous!

            Avui en dia les dones es veuen atacades per molts tipus de masclismes: el patriarcat ha evolucionat a cada regió i es manté de forma inconscient per moltes persones, tot i que no ho vulguin acceptar. Nosaltres vivim sota una opressió forta i a la vegada subtil, que encara així ens ofega cada dia més. La discriminació per ser dona es perpetua, ho veiem en les 24 dones assassinades a mans de les seves parelles aquest any, en la sexualització de la dona ja en edats molt curtes, en les dones trans i en les persones amb sexualitats no-normatives que pateixen dia rere dia una discriminació per part del sistema i de la societat; en la desigualtat salarial i en la insistència que el patriarcat manifesta en dir-nos com ser dona.

                Però per sort, cada vegada som més les que ens posem les ulleres liles: ho veiem a les assemblees feministes, a les dones en vaga de fam a la Puerta del Sol de Madrid i a l’aturada internacional de dones que hi ha convocada per aquest 8 de març!

                      Des de sempre hi ha hagut dones lluitant pels drets de totes nosaltres i, en aquests temps que corren, a tots aquells que ens volen oprimides els espanta el nostre empoderament. Però espantem perquè no volen que els fem tot el que hem hagut de patir nosaltres; el feminisme no és això, el feminisme és l’empoderament de la dona a la societat, aconseguir fer entendre que la dona no és menys que l’home i que no tenim res del que avergonyir-nos. Perquè cada vegada som més, estem conscienciades, més organitzades i som més fortes.

             Els intimida la nostra independència, els preocupa que haguem perdut por.

El 8 de març és un dia per recordar, per recordar totes les companyes que van dedicar la seva vida a lluitar pels drets de totes i que el patriarcat ens vol negar, a aquelles dones que en el seu dia a dia, amb petites accions, creen sororitat i ensenyen, potser sense saber-ho, el que és la igualtat real, a aquelles que ja no hi són perquè van ser assassinades per homes masclistes, fills sants del patriarcat, i per pensar en aquelles dones que ja amb 15 anys pateixen violència masclista. I és un dia, sobretot, per recordar que, emancipades, organitzades i unides, som molt més fortes.

WhatsApp Image 2017-03-07 at 10.13.05