Menu Close

Comunicat de l’AEP en relació als fets ocorreguts durant el desallotjament i l’enderrocament de Can Vies.

El dilluns 26 de maig es va dur a terme el desallotjament del CSA Can Vies, aquest centre social (actiu des de fa 17 anys) ha estat  a punt de trobada entre moviments socials, una part important de la cultura popular del barri i impulsor del pensament crític i l’autogestió.
 
El descontent generat entre les veïnes de Sants, més profund entre la joventut, i el posterior començament de l’enderrocament de l’edifici, que desmentia la paraula de l’Ajuntament, ha ocasionat que arreu del territori català s’hagin donat mobilitzacions als barris. El centre neuràlgic de les protestes aquests dies ha estat el barri de Sants, on el passat 28 de maig de 2014 veïns i veïnes manifestaven el seu rebuig al desallotjament i l’enderrocament de Can Vies. 
 
El dispositiu policial desplegat durant el desallotjament i la càrrega desmesurada de la tarda de dilluns, no només no va pal·liar el descontent popular, sinó que va extendre la lluita i la solidaritat entre veïnes i barris de tot el territori i en particular de Sants. L’afluència a les manifestacions d’aquesta setmana ha anat creixent, així com les més de 50 convocatòries als barris barcelonins i diferents ciutats catalanes.
 
Enfront al suport popular, la Conselleria d’Interior ha augmentat la brutalitat policial del desallotjament a nivell de mobilitzar tot el cos de la BRIMO, els helicòpters i talls de trànsit a tot el barri. Aquest dispositiu ha causat una sensació d’inseguretat a Sants, així com l’escalada de mostres de solidaritat d’arreu i la intensitat de les accions contra el desallotjament. Aquest cercle de violència ha desembocat, aquest dimecres a la nit, en un escenari amb 30 detingudes (entre ells un militant de l’AEP), més de 14 ferits, i una despesa en forces de seguretat que només en 3 dies ha superat la partida anual cap a moviments socials del districte de Sants-Montjuïc.
 
Durant aquests dies, el sentiment de rebuig s’ha pogut visibilitzar no només a les manifestacions, sinó també des de les cassolades, les pancartes desplegades, les xarxes socials i fins i tot la veu dels veïns i veïnes en els grans mitjans de comunicació. 
 
És per aquests motius que des de l’AEP exigim la responsabilitat política tant per l’actuació policial com per l’ordre de desallotjament de Can Vies, a més que aquest torni al col·lectiu que el gestionava i fins i tot arribi a ser legalment d’ells, denunciem i rebutgem l’actuació dels mossos d’esquadra i ens solidaritzem amb les famílies, companyes i les detingudes, entre elles un militant de l’AEP, exigint la llibertat de les nostres companyes i la sortida dels mossos d’esquadra dels nostres barris.
 
La cultura popular i les idees no s’enderroquen, lluitar pels nostres drets no és un delicte, defensem Can Vies i donem tot el suport a les nostres companyes.
 
Llibertat detingudes!
Can Vies viu, Resistim!