Menu Close

Comunicat de l’AEP en suport a les víctimes d’assetjament sexual a la Universitat de Barcelona

L’octubre de 2011, un alumne de la facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona va acudir a la comissió d’Igualtat per denunciar que el catedràtic Jesús de Miguel l’havia assetjat sexualment feia uns anys. Aquest primer pas valent va fer que la comissió comencés a investigar el cas, fet que va encoratjar altres alumnes que havien patit la mateixa situació a denunciar-ho.

Seguint el protocol de la universitat en aquests casos, es va crear una comissió de tres persones, una professora de la universitat, una psicòloga i una persona de serveis jurídics, que va redactar un informe en base a les investigacions que van efectuar sobre el cas. Finalment, el 2012 l’informe va ser entregat al rector Dídac Ramírez. Aquest, va obrir un expedient informatiu i va anomenar una quarta persona que va repetir la investigació des del principi, passant per alt la feina feta per la comissió i provocant que les víctimes haguéssin de passar altre cop pel difícil procés d’explicar la seva vivència. Amb això, el rectorat va trametre un expedient disciplinari a l’agressor per abús de poder i assetjament sexual i va remetre el cas a la fiscalia. Finalment, la sentència de la última ha estat que el catedràtic és culpable però que el cas ha prescrit. El rectorat de la UB, per tant, ha conclòs que si el cas ha prescrit no té mecanismes per expulsar a de Miguel de la universitat, tot i que afirma haver-li “demanat” i manifesta la seva voluntat de “pressionar-lo”.

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes exigim la dimissió immediata d’Jesús de Miguel. Reivindiquem una universitat lliure de comportaments que atemptin contra la dignitat i la integritat de les persones. De la mateixa manera, reivindiquem que es faci justícia amb les víctimes i manifestem el nostre ple suport.

Condemnem l’actitud del rector, Dídac Ramírez, i de tot el seu equip. Com ja hem denunciat repetides vegades, el rectorat, amb les seves mesures de suposada austeritat i les seves rendicions de pleitesia a les èlits econòmiques, ens aplica unes polítiques de suposada austeritat que ens estan fent fora de la universitat a alumnes, PAS i PDI o ens deixa en situació de màxima precarietat. Ens neguem a creure, tanmateix, que el mateix rector que ha fet venir els mossos a apallissar-nos per defensar els nostres drets, no tingui mecanismes per expulsar un catedràtic agressor reincident. Qui està cometent també un delicte d’abús de poder?

Finalment, vista la indiferència i la negligència manifestada front les dificultats económiques i per tant d’accés de l’alumnat, els acomiadaments de PAS i PDI  i  front a la negativa  a  posar fre a l’assetjament sexual a les i els alumnes de la UB per part d’un catedràtic, cap de departament de de l’AEP exigim la dimissió no només de Jesús de Miguel sinó també la de l’equip rectoral i el rector de la UB.