Menu Close

Estudiar fora no ha de ser un privilegi: que no juguin amb les beques ERASMUS.

El passat 29 de Novembre, sense diàleg ni previ avís a la comunitat universitària, el ministeri d’Educació aprovava una ordre per la qual s’eliminen les ajudes econòmiques per la mobilitat europea, més conegudes com a beques ERASMUS, per a totes aquelles persones que no siguin beneficiaries d’una beca general.

Si fins ara totes les estudiants que marxaven a estudiar fora d’ERASMUS rebien 100€ i a més a més, si eres beneficiaria de la beca general rebies 85€ més (un total de 185€); amb la publicació d’aquest BOE gran part de l’estudiantat es quedarà sense beca, mentre els pocs afortunats que hagin obtingut una beca general, cada cop més inaccessible per criteris econòmics i acadèmics, rebran més diners. Tot i que el BOE no recull quant augmentaria aquesta quantia, deixant en un “podria arribar als 300 euros, segons les disposicions pressupostàries”, tenint en compte que els pressupostos en beques es retallen cada any més (un 20% en els últims 2 anys) queda clar que aquesta ajuda, ja insuficient de per sí, arribarà a molt poca gent.

D’aquesta manera, una de les grans banderes del Pla Bolonya, la mobilitat continental, queda frustrada i es converteix en un privilegi més del que només poden gaudir els més rics.

Un dels aspectes més controvertits d’aquest nou atac al dret a l’educació és que aquesta reforma afectaria al curs 2013-2014 i per tant tota la gent que no hagués estat beneficiaria de la beca general el curs passat, no rebria ni un euro. Això afectaria directament tota aquella gent que és ara mateix d’ERASMUS o que marxarà el segon semestre i que es trobaria sense aquesta petita ajuda que per moltes significava el poder marxar o no d’ERASMUS; així hi ha gent que hauria d’interropre les seves estades, d’altres que l’haurien d’anul·lar o moltes companyes que es veurien endeutades, una mica més, per comptar amb uns diners que finalment, no rebrien. L’enorme onada de protestes que ha desencadenat aquesta vessant de la reforma, ha portat al ministre Wert a fer-se enrere, assegurant que la mesura no s’aplicarà fins el curs vinent.

Però els i les afectades per la retallada ERASMUS van més enllà de la gent que ara mateix és fora. Què passarà amb aquella gent que obligatòriament ha de marxar d’ERASMUS per graduar-se? Per no parlar de la gent que es troba quasi en el llindar de la pobresa (únics beneficiaris de les beques generals), qui es podrà plantejar marxar d’ERASMUS amb la incògnita, fins al maig-juny, de saber si rebran la beca general? T’endeutaràs o lluitaràs?!

Donar diners a qui més els necessita, sembla ser el missatge que vol donar el ministeri, però la veritat és que aquesta enèsima retallada no és per augmentar les beques generals perquè ningú es quedi sense estudiar, tot el contrari, ja que amb la reforma del sistema de beques i la retallada pressupostària seran molts pocs els que rebran més, mentre les classes més adinerades podran seguir estudiant, aquí o a fora.

Ens van vendre mobilitat europea amb el Pla Bolonya i ara ens la treuen; ens prometen beques per estudiar i ens trobem amb deutes de per vida, ells li diuen excel·lència, nosaltres privatitzacions i elitització; ens exigeixen idiomes i màsters internacionals per treballar, però no ens permeten marxar.

Aquest últim atac és només un més que es suma a aquells de llarg recorregut (EU2015, Informe dels Experts, LOMCE) i als més intensos i profunds dels últims temps (pujada de taxes, reducció de beques..). No ens falten motius per sortir al carrer a reclamar el que és nostre. Aquest novembre, més que mai, hem de sortir unides al carrer per enderrocar les seves lleis segregadores, elitistes i conservadores; i si amb un dia no ens fan cas, seguirem lluitant, dia rere dia estudiants, treballadores i famílies per construir la nostra educació!