Menu Close

Enginyers i enginyeres totes a demanar beca!

El passat mes de juliol, la Generalitat de Catalunya va treure el nou decret de preus de matrícules universitàries pel proper curs acadèmic (2013-2014). Sense previ avís, els estudiants d’enginyeria de totes les universitats catalanes van veure com les seves carreres passaven del grau d’experimentalitat B al C (de 35,77€/crèdit a 39,53€/crèdit), és a dir la seva matrícula s’encaria un 10,5%.

Tot i les reiterades declaracions de la Conselleria i de la Secretaria d’Universitats de que en cap cas s’apujarien les taxes aquest curs, més del 20% dels estudiants catalans (percentual que representa els i les estudiants que cursen carreres d’enginyeria) han vist augmentar el cost de la seva matrícula en 225,60 €.

Des d’AEP denunciem aquesta nova pujada de taxes encoberta, que s’ha produït a esquenes de tota la comunitat educativa, i que profunditza en l’elitització de l’educació universitària deixant fora cada cop més gent només per motius económics.

A posteriori, sota pressions de diferents sectors, la Generalitat ha accedit a pal·liar l’augment del preu de la matrícula universitària a través les beques Equitat; és a dir tot/a enginyer/a que no vulgui pagar la pujada de taxes haurà de demanar beca:

siguis estudiant d’enginyeria de la universitat pública catalana que sigui (UB, UPC, UAB, UPF, UdG, URV, entre altres), t’hagis matriculat ja o no, pagaràs indiferentment aquesta pujada de taxes; si vols que se’t tornin els diners tens fins el 18 d’octubre per demanar la beca equitat i així recuperar aquest 225,60 €.

Per demanar la beca equitat ho podeu fer aquí

Ara bé, hi ha carreres, que amb la darrera modificació, han passat de ser enginyeries a no ser-ho, si vols comprovar si la teva carrera està entre les afectades per la pujada de taxes ho pots buscar en el decret de preus d’aquest curs 2013-2014.

Recorda que si tens problemes per pagar-te la matrícula, o vols ajudar a la gent que en té,  et pots adreçar a la Plataforma d’Afectades per les Taxes

Des d’AEP som conscient que aquest ha estat només un tentatiu més de cobrir les carences en finançament que pateixen les universitats públiques catalanes per part de l’administració, a través de la pujada, reiterada, de les matrícules universitàries.

Tot i la mesura de retorn d’imports a través la beca equitat, molts enginyers i enginyeres es quedaran fora d’aquestes devolucions, i per tant, patiran, un any més, la pujada de taxes arribant a triplicar el preu de matricula en només 5 anys. Portem temps denunciant les successives pujades de taxes acompanyades de les reduccions de les beques i l’enduriment dels criteris acadèmics per accedir a  aquestes. Creiem que les barreres económiques no haurien d’existir per qui vulgui estudiar, que el dret a l’educació és un dret universal i que garantir aquest dret passa per la gratuïtat (en tots els seus nivells). Per aixó apostem per un sistema de finançament adequat i estrictament públic, per les universitats públiques, que cobreixi les despeses dels centres i que garanteixi, a través d’un sistema de beques basat només en criteris económics i mai acadèmics, que tothom pugui accedir a la universitat.

Tot i la retirada de la pujada d’aqust curs, cal ser conscient que aquesta pujada ha estat un avís de les següents pujades que patirem en els pròxims cursos, que l’elitització no s’aturarà si no fem algo perque així sigui.

Per una universitat de tothom, sense barreres, del poble i pel poble, organitza’t i lluita!