Menu Close

1a Marxa per l’educació pública #EducacióEnMarxa

Des de l’AEP donem total suport i us animem a començar el curs reivindicativament, defensant una educació pública i de qualitat, de bressol a universitats, participant en la Marxa per l’educació pública que tindrà lloc la darrera setmana d’agost, del 24 al 31, des de Ribes de Freser fins a Barcelona.

 

Perquè cada dia que passa són més i més forts els atacs que patim a tots els nivells educatius: des de bressol fins a universitats; des de l’administració central a la local les reformes contra una educació veritablement pública i de qualitat no cessen.

Hem de ser conscients i ser capaces de conscienciar a tota la societat de tot el que comporta atacar l’educació pública i la importància de defensar-la; és per això que treballadores, estudiants, pares i mares i la resta de la societat hem decidit començar el curs amb força, juntes i decidides a construir un model educatiu de qualitat, gratuït i al que pugui accedir tothom.

Començant per la residència d’estiu de la ministra Rigau i passant per centres afectats per les reformes i les retallades, tot acompanyat de xerrades, debats i actes festius i reivindicatius de diversa índole, la marxa començarà el 24 d’Agost i finalitzarà a Sants el 31 d’Agost amb un dinar popular.

http://assembleagroga.info/marxa/programacio/

Us convidem a participar en la marxa, especialment a l’última etapa de Badalona a Barcelona el 31 d’Agost.

Totes aquelles que ho desitgeu us podeu inscriure al web de la marxa.

http://assembleagroga.info/marxa/inscripcions/

la inscripció és totalment gratuïta, tot i que el cost diari de la marxa (bàsicament pels àpats) ronda els 7 euros, de tota manera ningú es quedarà sense marxa per motius econòmics!

Els i les militants de l’AEP que participarem des del principi de la marxa us animem a sumar-vos-hi!

Per a més informació podeu consultar el web de la marxa, el Facebook o el Twitter.

Us deixem el manifest al qual com a AEP ja ens hem adherit, però al que també us podeu adherir a títol individual.

Manifest de la primera marxa per l’educació pública:

 

El món de l’educació es troba immers en un procés de fragmentació sense precedents. Així doncs, som testimonis de la creixent i implacable precarització, mercantilització i privatització de l’educació pública, i conseqüentment, de la desintegració del sistema educatiu públic en el qual es vertebra. Aquest procés té repercussions molt greus: ens condemna a la ruptura social, segrega a la població, la classifica determinant uns límits que exclouen a les classes treballadores, és a dir, a la majoria de la societat.

No podem oblidar que el sistema educatiu que coneixíem fins ara, tot i tenir les seves mancances i ser molt millorable, és la resposta a una necessitat col·lectiva i a la voluntat de la societat per democratitzar l’educació. Fruit de la lluita i de l’esforç unitari de famílies, professorat, joves i infants, vàrem orientar els nostres centres educatius cap al diàleg, la creació de coneixement crític i la gestió i participació democràtiques. Ara però, amb les darreres reformes legislatives en matèria educativa estem patint la pèrdua de tots els drets que tants anys i esforços ens han costat. Aquell ideal educatiu en el que l’educació ens igualava en drets i oportunitats i que donava resposta a les necessitats socials, està sent substituït per l’ideal d’instrucció del neoliberalisme. L’educació ja no està al servei de la societat, ja ni tan sols es diu educació, ara se’n diu ensenyament, i l’ensenyament està al servei de l’oligarquia i els mercats financers.

El neoliberalisme fa servir el sistema educatiu per atacar la població. Aquests ferotges atacs es fan efectius a través de les reformes legislatives educatives instaurades pels governs autonòmic i central: la LEC (Llei d’Educació de Catalunya), la LOMCE (Ley Orgánica de Mejora de la Calidad Educativa) i pel Real Decreto-ley 14/2012, del 20 d’abril. Les mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, la seva repercussió en totes i cadascuna de les etapes educatives i les constants retallades en matèria d’educació estan desmantellant el sistema d’educació públic i causant estralls en la totalitat dels cicles i les etapes que el conformen. La privatització del Primer Cicle d’Educació Infantil i de totes les etapes educatives no obligatòries; l’augment de les ràtios fins a un 20%, la desaparició dels òrgans de govern col·legiats; la centralització educativa, les escoles pendents de construcció, les obres de les escoles que s’han aturat i allarguen les estades en llocs provisionals gens adequats, les escoles que necessiten urgentment reformes i un manteniment per no posar en risc infants, joves i professorat, les línies i escoles de primària que han tancat i volen tancar, tenim un 25% de pobresa infantil i supressió d’ ajudes per llibres de text i menjadors, la imposició ideològica a les aules (tractament de les llengües pròpies i de la religió, desaparició de matèries i àrees de coneixement que impliquen reflexió crítica sobre la realitat); el paper amb què es releguen matèries com la plàstica i la música, tant importants pel desenvolupament i educació dels alumnes; l’augment del poder de les direccions i els equips de govern de les universitats que volen ser designats per les administracions i els governs; el Decret de Plantilles que categoritza la funció docent en 3 tipologies i que permet a les direccions triar fins al 50% del professorat; la legalització del finançament privat als centres públics i la desviació de fons públics a les fundacions privades, en el cas de les universitats; la legalització del finançament a centres que segreguin per sexe; l’augment desorbitat de les taxes dels Cicles Formatius i dels Graus i Màsters universitaris i que impliquen la negació de l’accés a l’educació superior de les classes treballadores; la precarització i els constants acomiadaments dels treballadors/es de l’àmbit de l’educació, etc., dinamiten l’educació democràtica i donen pas a l’educació precaritzada i mercantilitzada

Nosaltres, -famílies, mestres, treballadors/es, professors/es, infants i joves-, rebutgem totalment les seves lleis. Volem una educació on els infants, els joves i els adults, siguem el centre dels processos educatius, una educació on la col·laboració i la participació de la comunitat educativa i del conjunt de la societat siguin els pilars bàsics, una educació que garanteixi unes condicions de dignitat per a tota la comunitat educativa, una educació laica, lliure, universal, inclusiva, en català, i que garanteixi l’emancipació i el desenvolupament integral de totes les persones. Una educació que prioritzi la cooperació i el suport mutu per poder construir un món nou, sense jerarquies ni sistemes de poder que ens ofeguin.

Per tots aquests motius, volem posar de manifest que amb la Marxa per l’Educació comença una nova etapa en la lluita per l’Educació Pública que no s’aturarà fins a veure aconseguits els nostres propòsits, ja que tenim la convicció que per a construir una nova societat l’educació és el principal camí. Així doncs, fem una crida a la comunitat educativa des de bressol fins a universitats i a tot el conjunt de la societat per assumir les responsabilitats que ens pertoquen, per organitzar-nos i per caminar juntes cap a l’educació que volem.