Menu Close

Denuncia a l’actuació del Rector de la UB davant les reivindicacions de la Comunitat Universitària

Des de dijous passat 23 de maig un nombrós número d’estudiants i treballadores de la UB varem engegar una ocupació pacífica i reivindicativa del Rectorat de la UB, com a forma de protesta contra les decisions que s’estan prenent des del Govern de la Generalitat amb la complicitat de l’equip rector de la nostra universitat.

En els últims temps ha esdevingut encara més evident la falta de democràcia en el sí de les universitats públiques catalanes on retallades i acomiadaments són a l’ordre del dia, perquè així ho mana la Generalitat i perquè així obeeix el Rectorat, sense obrir un diàleg real amb la comunitat educativa i tancant-se a les possibles alternatives que proposem. En aquest context, el mes passat el rector de la UPC, Antoni Giró va dimitir després d’haver aprovat un durs pressupostos (que inclouen més de 340 acomiadaments) promoguts per el pacte Generalitat-UPC, que de fet comporten la real intervenció de la Universitat.


La comunitat universitària només ha rebut declaracions  dels òrgans de govern pel que fa a l’estat dels llocs de feina de les treballadores, deixant de banda les que tenen el seu contracte pendent de renovació, amb exigències inassumibles per renovar-los i que, com a conseqüència seran acomiadades,  deixant a la universitat sense un gran nombre de docents i interrompent la seva carrera professional.

La situació del PDI associat és cada cop més precària, se suma als baixos sous (uns 500€ al mes), la condició d’un doble contracte extern per tal d’aconseguir la renovació del contracte amb la UB. Aquesta figura és la d’una persona del món laboral que pot exercir docència dins la UB, la qual la universitat va aprofitar per aconseguir un nombre alt de docents amb baixos sous i males condicions de treball.

Els nous pressupostos de la UB suposen una retallada del 3% en el capítol del PAS. Pel que fa a la situació laboral del sector, a 220 PAS se’ls extingeix el contracte el proper mes de juny i no serà fins l’octubre, després de quatre mesos sense sou,  en què es renovaran aquells que, en paraules del Rector, siguin estrictament necessaris.

L’estudiantat venim patint un procés d’elitització i mercantilització del nostre dret a estudiar. Un procés accelerat des de la implantació del pla Bolonya i que aquest curs, amb la brutal pujada de taxes i la retallada en la partida de beques, ha obligat a molts estudiants a endeutar-se per tal de poder fer front al pagament de la matrícula o abandonar els seus estudis.

L’equip de govern pretenia aprovar uns pressupostos que suposaven una important retallada de personal sense consultar al claustre i d’esquenes als afectats, demostrant d’aquesta manera el seu distanciament de la comunitat universitària i la seva incapacitat com a rector.

Cal senyalar també el procés de reforma dels estatuts que està tirant endavant el rectorat. Aquesta reforma suposa un atac frontal a la democràcia universitària, ja que afecta a la médula de l’actual sistema, amb mesures com l’eliminació del Claustre, màxim òrgan de representació de la comunitat universitària, substituint-lo per un òrgan reduït merament consultiu; l’eliminació de l’elecció del rector per sufragi de la comunitat universitària; l’elecció a dit del degans pel rector; reconeixement de noves figures jurídiques que permetran el mecenatge i la submissió de l’activitat acadèmica i docent a interessos privats i econòmics, etc.


Des de l’AEP som conscients de que els greus atacs que porta patint la universitat pública és conseqüència de les polítiques neoliberals executades pels governs a nivell català, estatal i europeu, donant-se la necessitat de l’articulació de mecanismes d’organització popular per a manifestar la negativa al pagament d’un deute il·legítim i a l’aplicació de lleis que empitjoren la qualitat de l’educació i mesures que afecten als i les treballadores de la comunitat universitària, i que per tant la lluita va més enllà de les institucions de la universitat; però el que no consentirem és que un rector, Dídac Ramírez, que va ser escollit amb una estreta majoria i que ja l’any 2009, va permetre als Mossos d’Esquadra entrar a la universitat en contra dels estudiants que protestaven contra Bolonya, ara, després d’autoproclamar-se “el rector dels estudiants” torni a enfrontar-se a la comunitat a través dels mateix mètodes violents, ordenant el desallotjament del rectorat ahir, 25 de Maig del 2013, a altes hores de la matinada.

AEP rebutja tota mena d’acció violenta i aposta per un procés de diàleg i participatiu, és per això, que en vistes dels esdeveniments d’aquesta matinada, demanem la immediata dimissió del rector Dídac Ramírez.

Demanem també que s’atenguin les legítimes reivindicacions de la comunitat universitària i que es doni solució a les seves problemàtiques més immediates, com són:

– Oposició a qualsevol tipus d’acomiadament o no renovació de contracte de cap membre del PAS o del PDI.

– No a l’expulsió d’estudiants per motius econòmics: facilitats en el pagament de les taxes i creació d’un fons de beques d’emergència per aquells estudiants sense recursos.

– Alliberament d’hores lectives que permetin l’organització d’estudiants, PAS i PDI.

– Retirada del pla de reforma dels Estatuts UB.

#DesobeïmUB #DídacDimissió #SEGUIMLALLUITA

Fons històric: Comunicat de l’AEP davant el desallotjament de l’Edifici Històric de la UB i les posteriors actuacions policials Barcelona, 18 de març de 2009, http://antiga.aep.cat/spip.php?article305