Menu Close

[AEP-UAB] COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ D’ESTUDIANTS PROGRESISTES-UAB SOBRE LA VAGA DEL 9M

El 9 de maig hi ha convocada vaga educativa a tot l’Estat espanyol. A Catalunya, la vaga és secundada també per la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), integrada per estudiants, PAS i PDI. Com no podia ser d’altra manera, l’Associació d’Estudiants Progressistes també recolza aquesta important convocatòria, que ha de servir per enfortir els llaços entre les lluites de tots els sectors de la comunitat educativa, i ha de permetre construir nous ponts entre la lluita de la universitat i l’ensenyament mitjà.

 

Tot i que aquesta vaga és d’abast estatal i afecta a tots els nivells de l’ensenyament, és fonamental que a cada facultat, cada institut, cada estudiant o treballador aporti les seves reivindicacions concretes. És vital que aquesta vaga general del sector educatiu s’edifiqui sobre les reivindicacions immediates que tenen els i les alumnes, el PAS i el PDI a cada realitat.

 

Aquesta vaga, doncs, requereix d’un enorme treball previ per part dels sindicats entre els integrants de les universitats, dels instituts, de les escoles. Els sindicats i les associacions d’estudiants, en concret, tenim la tasca de fer pedagogia entre l’estudiantat, de recollir les seves reivindicacions i de implicar-lo en aquesta vaga partint de les seves preocupacions diaries al centre d’estudis.

 

Val a dir que a la UAB aquest procés no s’està donant. Ans el contrari: les assemblees de facultat, aplegades a la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) i tots els sindicats i els col·lectius d’estudiants excepte l’AEP, han apostat per treballar lluny dels i les estudiants, instal·lant-se al rectorat i no a les facultats, i per deixar de banda la vaga general educativa, posant per sobre  questa ocupació.

 

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes, tot i compartir les reivindicacions de l’estudiantat que ocupa el rectorat, tot i mostrar el nostre suport per aquelles persones que sacrifiquen aquests dies moltes hores per tirar endavant aquella lluita, considerem que la tàctica no correspon amb les necessitats actuals d’un moviment estudiantil paralitzat i caracteritzat pel desinterès de l’alumne despolititzat per totes les reivindicacions, excepte per aquelles que l’afecten més directament. Considerem que la nostra tasca en el moment actual és treballar en base a les   reivindicacions més concretes i immediates allà on són els estudiants, que són les facultats, i lligar aquelles reivindicacions amb d’altres més generals, tot explicant d’on venen aquests problemes i com es poden solucionar.

 

 En aquest sentit, considerem que la vaga general educativa del 9 de maig era un moment fonamental per mobilitzar a l’estudiantat i per interactuar amb ell, tot explicant-li la necessitat
d’organitzar-se per fer front als atacs que està rebent. Una jornada de vaga de tots els sectors de l’educació, de tots els estaments de la comunitat educativa arreu de l’Estat espanyol era el moment idoni per mobilitzar estudiants, atreure’ls a la lluita i informar-los de la situació.

 

Lluny d’això, a la UAB els sindicats, les associacions i la CAF aposten per no seguir la vaga educativa del 9 de maig, per no prioritzar el treball a les facultats, per no anar a la manifestació de Barcelona, i en comptes de tot això criden a l’estudiantat a unir-se a un cerca-vila a les 13h per anar al rectorat.

 

Nosaltres no podem estar d’acord amb aquesta tàctica, que està a les antípodes del plantejament que fèiem en línies anteriors.

 

Des de l’Associació d’Estudiants Progressistes afirmem, doncs, que la jornada de vaga del 9 de maig a l’Autònoma no es podrà dur a terme degut a la manca de voluntat dels altres  indicats, de les altres associacions i de la CAF per tirar-la endavant. Nosaltres no podem tirar endavant en solitari una convocatòria de vaga general que requeriria un esforç unitari del moviment estudiantil.

 

No obstant, tampoc compartim la tàctica de cridar a l’estudiantat a anar al rectorat. Aquell dia, tot i no estar convocada vaga per les assemblees de l’Autònoma, considerem que cal intentar dur als i les estudiants a Barcelona, a manifestar-se amb els alumnes de les altres universitats, amb el professorat, amb el PAS. Nosaltres no contribuirem a fragmentar el moviment estudiantil, i per això convidem als nostres companys i a les nostres companyes a anar a la manifestació que hi ha convocada a Barcelona. En concret us animem a tots/es a assistir al bloc que prepararem des de l’AEP-UAB i que s’aplegarà a les 12h davant de l’edifici històric de la UB, a Plaça Universitat.

 

Tanmateix, des de l’AEP veiem necessari denunciar l’actitud oportunista d’aquells grupúscles que, al servei del rectorat, busquen fer servir la convocatòria de vaga per atacar a les persones que, amb tota la bona voluntat del món, estan acampades al rectorat tot lluitant per reivindicacions més que legítimes. Tot i que nosaltres no considerem que la tàctica d’allunyar la lluita de les facultats sigui la més adient, condemnem els intents que estan duent a terme aquests dies Acció UAB, Estudiants UAB i d’altres col·lectius d’estudiants per redactar un manifest a favor de la vaga del 9 de maig i en contra de l’ocupació del rectorat, amb clara intencionalitat servil envers aquells qui governen la nostra universitat en favor de les grans empreses. Nosaltres hem rebut una invitació d’Acció UAB i EUAB per signar aquest comunicat i ens hi hem oposat rotundament, car ningú desconeix els evidents vincles d’aquestes organitzacions amb les persones que apliquen les retallades a la nostra universitat.

 

Independentment de les nostres consideracions respecte a la tàctica a seguir en aquest moment concret, l’AEP no servirà de cavall de Troia a aquells i aquelles que pretenen destruir

 

el moviment estudiantil.AEP-UAB

AEP