Menu Close

Comunicat de l’AEP sobre el procés de lluita per la 2ª convocatòria.

 

Com molts i moltes de vosaltres ja sabeu, nosaltres dediquem una part del nostre treball com a sindicat a participar dels òrgans de govern de la universitat i de la institució en general. Pel cas de les demandes que reclamen les assemblees d’estudiants, nosaltres ens limitem a estendre la pressió del carrer a pressió en aquests espais defensant les posicions de les assemblees. En aquest sentit s’ha desenvolupat tot un treball en la institució, a través del Consell de l’Alumnat, per estendre les lluites per la segona convocatòria i també, encara que en menor mesura, contra les retallades. Com ha resultat vam aconseguir que el Claustre de la UB es posiciones a favor de la recuperació d’un sistema de recuperacions d’exàmens i que de la Comissió Acadèmica del Consell de Govern s’obris una subcomissió per tractar la reforma de les Normatives d’avaluació i qualificació dels aprenentatges i de les Normatives de plans docents, que nosaltres considerem com una espècie de taula de negociació sobre la segona convocatòria.En aquesta subcomissió tenim presència estudiants de diversos sindicats del Consell de l’Alumnat de la UB, però per ara només nosaltres hi hem participat i aquest comunicat expressa només la nostra perspectiva i no la del CdA.

Fins al dia d’avui la susdita subcomissió s’ha reunit en dues ocasions i ha formulat la reforma de les normatives en dos etapes. Una primera er fer una mena de “parche” pel curs vinent 2011-2012 (curs d’extinció de la segona convocatòria) que s’hauria de tancar abans del Setembre (dificultant que siguin les assemblees les que prenguin una decisió ) i una segona etapa de reforma real de les normatives per redactar una definitiva que s’haurà de tancar abans del Gener del 2012 (i per tant estarem en disposició d’obrir un procés en les assemblees d’estudiants per a que en qualssevol cas siguin aquestes les que tinguin la última paraula). Tot i així, cal tenir en compte que es pretén que la proposta de “parche” sigui similar a la reforma definitiva.
La propsta concreta de “parche” que fa la UB i sobre la que hem de discutir es presentarà en breu i en quant la tinguem la passarem, però per ara us avancem un resum:
1- La segona convocatòria (d’ara en endavant recuperacions) es recuperaria però amb un canvi substancial, no es celebraria al Setembre o al semestre següent (pel cas de les carreres semestrals com físiques), sinó en un període extraordinari d’una setmana posterior al període d’avaluació de Gener o Juny, deixant un interval de temps (entre una i dues setmanes) entre ambdós períodes per tancament d’actes i preparar les recuperacions. Aquesta recuperació no seria de suficiència sinó que permetria a més a més millorar la nota.
2- S’avançarà en garantir la realitat de l’avaluació contínua a través d’una millor qualificació de les activitats pròpies de l’avaluació contínua garantint que es pugui aprovar una matèria sense necessitat de recórrer a un examen final. Cal senyalar que nosaltres estem pressionar per a que s’accepti que la renúncia d’avaluació contínua (pas a única) es pugui fer en qualsevol moment del curs però per ara els vicedegans són contraris.
3- Pel cas d’avaluació contínua, la recuperació podria consistir en la recuperació d’una o vàries de les activitats realitzades i suspeses. Pel cas d’avaluació única, consistiria en un examen final (com en l’actualitat) o treball a presentar.
4- Es busca la redacció d’una normativa “paraigües” que deixi suficient marge de maniobra per cada centre on els consells d’estudis podran discutir diversos elements concrets (però alhora transcendentals) sobre la seva aplicació. Aquest punt pot jugar tant a favor o en contra de l’estudiantat depenent de la realitat de cada facultat.

 

No obstant cal tenir en compte els següents punts que estan en l’aire però que alguns professors defensen:
1- Que només puguin accedir a les recuperacions els i les estudiants que compleixin determinats requisits, com per exemple haver suspès la contínua amb determinada nota.
2- S’està començant a posar en dubte l’existència del dret a acollir-se a avaluació única (es mantindrà segur pel curs vinent, però volen discutir la seva necessitat pel 2012-2013).
Nosaltres considerem aquests dos punts del tot inacceptables.
Per oferir una perspectiva el més complerta possible també us volem transmetre diverses consideracions del funcionament de la subcomissió.
1- La subcomissió esta formada per 4 alumnes i 7 vicedegans acadèmics (comptant el vicerector acadèmic.
2- En aquesta subcomissió no s’accepten arguments econòmics (que com a sindicat a favor de la gratuïtat dels estudis superiors són els principals que tenim), sinó només arguments acadèmics.
3- Els dos punts anteriors configuren un espai on els estudiants tenim una posició clarament desfavorable.
4- Que cal distingir entre els arguments que donen els professors en qualitat de membres del govern de la UB dels arguments dels professors, tasca realment complicada i per la que necessitem teixir complicitats amb el professorat.
Us continuarem informant de qualsevol novetat important.
Salut!