Menu Close

Què és l’AEP?

Què és l’AEP?

L’AEP és l’associació d’estudiants que té com a prioritats l’assoliment d’un ensenyament veritablement públic, la millora de les condicions d’estudi en els centres i la potenciació d’activitats socioculturals que fomentin el pensament crític.

L’Associació d’Estudiants Progressistes, plural en la seva composició, agrupa unitàriament estudiants d’esquerres de les diferents universitats i centres de secundària de tot Catalunya. També estem oberts a la participació de totes aquelles persones que, tot i voler estudiar, no han pogut fer-ho per diferents raons: recursos insuficients, selectivitat, permanència…
Què volem?

Ensenyament públic, de qualitat i gratuït!

La universitat no només ha de formar professionals, sinó que ha de contribuir, amb la transmissió crítica i integral del coneixement, a la plena realització personal. És per això que defensem el dret de tothom a accedir de manera lliure a l’educació com a condició necessària d’una real igualtat d’oportunitats.

Per fer possible aquests drets, l’ensenyament públic ha de tenir un major finançament públic. Un finançament que tendeixi a l’abolició de l’actual sistema de taxes, que proporcioni un nou sistema de beques sense exclusions (augment de les actuals beques, beques-salari, ajuts per transport…) i que contribueixi a garantir la bona qualitat de l’ensenyament dotant-lo d’una suficient inversió en infraestructures, equipaments, serveis, etc.

Contribuïm a la defensa dels drets dels i les estudiants.

Com a organització sindical, defensem els drets dels i les estudiants (normativa d’exàmens, permanència, règim electoral) tant des de la mobilització, com des de les institucions. Alhora, des d’una perspectiva progressista, lluitem per conquerir drets encara no reconeguts als estudiants (representativitat més equitativa, afavorir la compaginació de treball i estudi …).

Transformant la societat…

Ni els estudiants deixem de ser ciutadans, ni la universitat és una illa dins la societat, és per això que veiem les millores en l’ensenyament com un element fonamental per a la construcció d’una societat més justa i igualitària. A més, creiem que el conjunt de la comunitat universitària s’ha d’implicar en els conflictes que sorgeixen a la societat; en aquest sentit, creiem important difondre i incidir en la resolució d’aquestes problemàtiques solidaritzant-nos d’una manera activa amb la resta de teixit associatiu que sintonitzi amb les nostres aspiracions de millora de la societat.
Com treballem?

Per aconseguir tot això, cal una bona coordinació amb la resta del moviment estudiantil, així com participar de la necessària tendència cap a la unitat de tot aquest moviment, sense deixar de banda les profitoses col·laboracions amb altres organitzacions de dins i fora de la comunitat educativa. En l’aportació que fem a l’assoliment dels nostres objectius ens valem dels següents mitjans:

Informació

El fluxe d’informació entre els i les estudiants i entre els diferents grups de la comunitat educativa és essencial per aconseguir un ensenyament realment democràtic i participatiu. És per això que a l’AEP apostem per fomentar la divulgació de les agressions que pateix l’ensenyament i de les possibles solucions que es proposin, ja sigui mitjançant assemblees obertes a tothom, o bé fent ús d’altres mecanismes de difusió, com ara internet, cartells o la publicació periòdica de la nostra revista: “El Queixal”.

Mobilitzem

Vagues, manifestacions, tancades… són -a més d’un element de pressió directa a les institucions- un mitjà de difusió social de les agressions que actualment pateix l’ensenyament. Pensem que la organització de qualsevol mobilització ha de ser tant democràtica i participativa com les idees que en aquesta s’hi defensen. En aquesta línia, creiem que l’organització assembleària és un dels principals mecanismes per garantir aquesta democràcia participativa.

Estem a les institucions

De manera paral·lela a la mobilització, intentem fer pressió en els òrgans gestors de les universitats i altres centres educatius, aprofundint tant com podem en la democràcia i la transparència. La presència en aquests òrgans també és una de les vies més útils per disposar d’informació sobre temes d’interès per als i les estudiants. Pensem que els i les estudiants hem de tenir veu i vot a les institucions, això passa per millorar l’actual percentatge de representació estudiantil.

Fomentem la cultura i el debat

Des de l’AEP considerem necessari fer ressò i difusió d’altres temes d’importància social entre la comunitat educativa. A través de conferències, vídeo-fòrums, exposicions, etc. difonem i debatem sobre el respecte al medi ambient, la igualtat de la dona, la pau, el caràcter català i cosmopolita de la universitat, el mestissatge, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *